Friday, Apr. 20, 2018

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare

Ziua de 18 aprilie din 2014 este ultima vineri din Postul Paştelui, fiind numită şi Vinerea Mare sau Vinerea Neagră. Mulți români au obiceiul de a ţine post negru în această zi. Denumită şi Vinerea Patimilor deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos, această zi face parte din sărbătoarea religioasă creştină numită “Triduum Sacrum” din care mai fac parte Joia Mare şi Sâmbăta Mare.

În această zi de sărbătoare cei care fac parte din religia creştin ortodoxă păstreaza încă şi în zilele noastre anumite obiceiuri şi tradiţii.

Se spune că persoanele care reuşesc să se abţină în această zi de la orice fel de mâncare sau băutură, ţinând astfel un post negru, nu vor mai suferi de dureri de cap şi nu vor avea în general, probleme de sănătate.

Este interzis, cu desăvârşire, ca în Vinerea Mare să se sacrifice vreo pasăre sau vreun animal. Femeile nu au voie să coasă, să spele sau să coacă. În această zi se spune că nu se face nimic pentru spor, pentru că nu rodeşte.

În popor se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mănos, iar dacă nu, acesta nu va fi roditor. Unii cred că, dacă se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoși tot anul.

Deasemenea, este indicat ca oamenii să nu se certe în această zi orice s-ar întâmpla. În plus, credincioșii nu trebuie să se laude că postesc. Tot în popor se mai zvoneşte că oamenii nu trebuie să doarmă mai mult pentru a trece timpul mai repede şi pentru a scăpa astfel de postul negru, pentru că asta înseamnă că încearcă să se înşele pe sine.

Conform tradiţiei, ouăle nu se vopesc niciodată în Vinerea Mare. Femeile care nu au avut timp să înroşească ouă în Joia Mare, trebuie să facă acest ritual sâmbătă, înaintea Paştelui şi în niciun caz în Vinerea Mare.

Vă urăm un Paşte Fericit!

Autor: Claudia Şerban

Sursa foto: www.ultimulceas.ro

 

 

Ti-a placut articolul? Arata-l si prietenilor tai!

Articole asemanatoare

Detoxifierea cu turmeric
Cartofi zdrobiți
Tocăniță de pui cu ciuperci

Despre Autor

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


trei × = 12

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>